Voksne og Karate

Der er mange gode grunde til at voksne går til karate. Man kan dyrke karate hele livet, starte og holde pauser som det passer en selv i ens voksenliv. Flere i vores klub har trænet karate i 10, 20 og 30 år. Nogle er startet som børn andre som voksne.

Familiesport
Som noget sjældent kan karate det særlige at to personer på meget forskellige aldre, køn og færdigheds niveauer træne side om side og begge få noget ud af træningen. Man kan starte når som helst i livet og blive glad for karate.
Det betyder at karate er en rigtig god familiesport, særligt i de år hvor det ellers er svært at finde ting at gøre sammen på tværs af alder og køn. Børn og voksne kan træne kata og kihon sammen og samtidig fordi man netop træner i forhold til sig selv. Flere af os er startet til karate da vores børn gik til karate. Hvornår er det ellers lige du selv finder tid til at træne?

Fysisk
Man bliver stærk, smidig, velkoordineret og får god balance af at træne karate. Man træner med sig selv og i forhold til sig selv, og sin egen smidighed, hurtighed, balance og koordinering, men man gør det sammen med hinanden. I karate hjælper man hinanden til at blive bedre. I vores klub er der også godt kammeratskab, sjov, rart uforpligtende samvær, som man kan deltage i som det passer ind i ens voksenliv. Man kan også holde pauser fra sin karate træning og komme igen. Nogle af vores medlemmer i klubben har hold 1 år, 5 år og 30 års pause og for så at genoptage deres træning.

Forskellige faser af voksenlivet
Det er forskelligt hvor meget tid man som voksen har til at træne karate selv. Sådan er det også med træningen nogle kommer sjældent andre kommer hver gang. Man kan træne karate hvor som helst når man først har lært lidt karate, det kræver intet udstyr når du træner alene derhjemme, men kun en enkelt kvadratmeter. Alle er lige velkomne og en del af fællesskabet.

Psykisk
Nogle starter til karate for at få ”ro i hoved”. Karate styrker ens mentale og relationelle færdigheder. Man bliver bedre til at rumme sig selv, karaten virker afstressende,og bruge sig selv konstruktivt.

Dojoen har sine egne regler
Når vi går i Dojoen er der stramme regler. Når vi alle tager gi (træningsdragten) på, træder vi ud af vores voksenliv og holder et øjeblik fri fra disse. Vi er ligeværdige men hierarkisk ordnende. Den øverst graduerede (du kan se det på bælte farven og rækkefølgen vi står i inde i Dojo’en) bestemmer i forhold til de lavere graduerede.

Karaten er kampsport
Først når man er voksen og har styr på hvordan man bruger sine karate færdigheder kæmper man frikamp. Karate er selvforsvar det ses ved at alle kata’er altid starter med en parade.